Jdi na obsah Jdi na menu
 

Historie

„Ta holka na rohu jsem já“

 
 
Blaženka poprvé (1989–1997)
 
Pražská rocková skupina Blaženka vznikla v roce 1989 a první vystoupení zvládla o rok později na Slunečnici, tehdy ještě s dvěma sboristkami a violoncellistkou. Bylo to hektické období, které ovlivňovalo každého z nás. Nemá smysl jmenovat tehdejší členy skupiny a prostory, kde všude jsme hráli. Za zmínku stojí místa, která nám byla i zkušebnou, např. klub Blaženka & Julek na Staroměstském náměstí, či klub Alterna Komotovka. Byly to naše domovské scény.
 
Touha prezentovat se, i mediálně, vyústila v roce 1995 v natočení CD "Nefernefernefer". Po marném hledání vydavatele jsme jej v roce 1996 vydali na vlastní náklady a v Akropoli pokřtili.
 
Místo toho, abychom začali pořádně hrát, jsme se v roce 1997 rozešli. Není třeba vysvětlovat proč. Škoda tehdejšího zájmu o naší muziku a docela početného publika.
 
 
 
Blaženka podruhé (2001-2004)
 
Dohromady jsme se opět dali v roce 2001, na popud neutuchajícího zájmu publika o náš muzikantský osud a při příležitosti jednoho životního jubilea. Sestava vykrystalizovala do sedmičlenného ansámblu:
 
Broněk Přibyla - zpěv
Slávek Vtípil - klávesy, autor muziky
Martin Žďánský - housle
Mirek „Příba“ Přibyl - kytara, foukací harmoniky
Petr Smutný - kytara
Ondra Parpel - basa
Míra „Pekáč“ Pekař - bicí
 
Na bicí s námi dříve hráli také Vladimír Máca, Míra Turek a Robert Visinger.
 
Důležitým členem kapely byl, úžasný textař a původní hráč na basu, Jindřich Bělehrádek, který bohužel tragicky zahynul v roce 2002.
 
V roce 2004 Broněk odjel pracovat do zahraničí a Blaženka si dala další přestávku.
 
 
Blaženka potřetí (2010…)
 
Po návratu Broňka z ciziny se daří kapelu obnovit na podzim roku 2010. Hhraje v sestavě:
 
Broněk Přibyla - zpěv
Martin Žďánský - housle
Petr Smutný – kytara
Aaron Rulseh – kytara, alt-sax
Aleš Řezáč - klávesy
Ondra Parpel - basa
Míra „Pekáč“ Pekař - bicí
 
Blaženka má po Jindřichovi celou knihu textů a tak může tvořit nové věci. Několik textů pro kapelu napsal také textař Adina Schimanski.  
 
V září 2014 kapela oslavila v Malostranské besedě 25 let své existence.
 
Na přelomu listopadu a prosince 2015 nahrála Blaženka ve studiu SONO své druhé album nazvané "Nová dívka z továrny na šle", které vyšlo v únoru 2016.
 
Kapelu opouští Aaron.
 
V říjnu 2019 oslavila Blaženka koncertem v Malostranské besedě 30 let na scéně. Na koncertě vystoupila řada dřívějších členů kapely jako hosté. U příležitosti výročí měla kapela naplánované i menší turné po klubech a festivalech, ale bohužel, po prvních koncertech přišel zákaz hraní z důvodu pandemie koronaviru a všechny akce byly zrušeny.
 
Koncem roku 2020, v době lockdownu, Blaženka nahrála ve studiu Hostivař své třetí řadové album s názvem "Fatální Mánička", které vychází v červnu 2021.
 
Ještě před nahráním alba jsme se rozloučili s naším dlouholetým bubeníkem Mírou "Pekosem" Pekařem.
 
Za bicí usedá Matěj Kubíček.
 
V roce 2022 začala kapela spolupracovat s Příbramskou filharmonií a obě tělesa čas od času společně koncertují na ikonických místech (Nám TGM v Příbrami, Letní scéna v Praze na Vyšehradě, Písecká brána v Praze Hradčanech).
 
V září 2023 vydáváme album "Blaženka ve fraku a Příbramská filharmonie" s výběrem z dosavadní tvorby kapely ve zvláštním aranžmá pro orchestr, nahrané ve studiu SONO.
 
Čtyřiatřicetiletá Blaženka je v nejlepších letech a ukazuje se, že její hudba a texty jsou nadčasové. Doufáme, že ještě nějaký čas bude ozdobou pražské hudební scény.

 

Září 2023